Dom Zdrowie i Uroda Czym jest zakwaszenie organizmu -przyczyny i metody zapobiegania

Czym jest zakwaszenie organizmu -przyczyny i metody zapobiegania

11 min odczyt
0
0
25
zakwaszenie organizmu

Jeśli nie chcesz zmienić swego życia, nie można Ci pomóc” Hipokrates (460-377 p.n.e.)

O znaczeniu równowagi kwasowo – zasadowej dla zdrowia wiedziano już od wieku. Pisało o tym wielu autorów (np. Martens, 1923, Sander,1953). Sander w swojej książce opisał, jaki wpływ na zdrowie ma kwaśna przemiana materii: gorączka, wysokie ciśnienie krwi. wysoki poziom cukru, silne stany zapalne, zwężone naczynia, przyspieszona przemiana materii, szybkie męczenie, częste przygnębienie. W przeciwieństwie do tego, zasadową przemianę materii charakteryzowały: obniżenie gorączki, niskie ciśnienie i niski poziom cukru we krwi, brak stanów zapalnych, duża wytrzymałość na zmęczenie i dobry nastrój (Worlitchek, 2007). Organizm każdego z nas stara się utrzymać pH krwi na stałym poziomie 7,35 do 7,43. Jeżeli nadmiar kwasów nie może być wydalony lub przynajmniej zobojętniony, uszkodzeniu ulegają narządy i tkanki.

Średnie pH najważniejszych płynów naszego ciała jest następujące: sok żołądkowy 2,5, wydzielina pochwy 4,0

– 4,7, mocz 6,2, krew 7,37 – 7,43 , ślina 7,2 – 7,5, nasienie 7,8 – 8,2, wydzielina trzustki 7,5 – 8,8. Widać z tego, jak ważne jest zachowanie równowagi kwasowo -zasadowej. Nie wszystkie kwasy są szkodliwe, muszą one jednak wypełniać swoje funkcje we właściwym miejscu i we właściwym czasie. W naszym organizmie nie ma ani jednego narządu, który nie mógłby być uszkodzony przez nadmierne zakwaszenie. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że problemy zdrowotne, a zwłaszcza te, leczone bezskutecznie przez wiele lat, mogą być złagodzone lub wyleczone przez skuteczne odkwaszanie. Osoby chronicznie zakwaszone rzadko dożywają sędziwego wieku. Praca nerek z wiekiem ulega osłabieniu, a wydalanie toksyn, w tym także wszelkich kwasów, jest coraz słabsze.

Żywność

Polecamy firmę: Wylewki maszynowe Rzeszów

 

Należy zdawać sobie sprawę, że mamy następujące kategorie żywności: Żywność kwasotwórcza

Nie ma ona kwaśnego odczynu, lecz kwasy tworzą się podczas trawienia i przemian metabolicznych. Należą do niej: mięso, drób, wędliny, boczek, słonina, podroby, sery, tłuszcze zwierzęce, jaja, rośliny strączkowe, słodycze, cukier, czekolada, alkohol, majonez, musztarda, orzeszki ziemne, kawa i herbata.

Żywność kwaśna

Ma odczyn kwaśny, ale niektóre produkty są kwasotwórcze, a inne zasadotwórcze w wyniku przemian zachodzących w organizmie – należą do nich: kwaśne mleko i śmietana, świeży ser, niedojrzałe owoce, jagody, owoce cytrusowe, pomidory, ocet i soki owocowe.

Żywność zasadowa

Ma odczyn zasadowy, ale stopień zasadowości nie wykazuje właściwości alkalizujących.

Żywność zasadotwórcza

Nie ma odczynu zasadowego, ale posiada właściwości alkalizujące i silnie odkwaszające. Do najbardziej alkalizujących należą: ziemniaki gotowane w mundurkach, alkaliczne produkty mleczne, sałaty, szpinak, seler, warzywa korzeniowe, a zwłaszcza buraki. Większość warzyw surowych, dojrzałe owoce.

Niedobór wody

Współczesny człowiek żyjący w tzw. cywilizowanym świecie praktycznie oduczył się picia wody, a tej żaden napój jak kawa czy herbata nie zastąpi. Trzeba więc pić dużo wody, choć wiemy, że ta wodociągowa nie zawsze nadaje się do przełknięcia. Jednak każdy kolejny procent odwodnienia powoduje wiele niekorzystnych reakcji organizmu. Surowa woda, źródlana czy mineralna, chłodzi, natomiast woda gotowana neutralizuje, a więc jest lepsza. Trzeba zrozumieć, że woda chroni istotne narządy, transportuje składniki odżywcze, usuwa kwasowe produkty przemiany materii. Bez wody żaden narząd w organizmie nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Badania wykazały, że u kobiet pijących więcej niż 5 szklanek wody dziennie ryzyko raka okrężnicy było o 45% mniejsze, o połowę mniejsze ryzyko raka pęcherza, a o 75 % mniejsze ryzyko raka piersi (Young, Young, 2009).

Stres

Każdy stres prowadzi do zakwaszenia. Do istotnych przyczyn należą: pobudzanie wytwarzania adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu, a także zbyt mało snu, zbyt dużo kawy, stałe napięcie, palenie tytoniu, brak wewnętrznego spokoju itp.

Uboczne działania leków

Na wiele schorzeń współczesna medycyna stosuje niesterydowe leki przeciwzapalne (NLP), które są przecież kwasami i mają szkodliwe działania uboczne. Chorób powstałych w wyniku zakwaszenie nie można leczyć podawaniem kwasów! Leczenie jedynie objawów usypia czujność pacjenta, a przyczyn szuka się dalej i nie leczy. Dzięki temu chorych mamy coraz więcej i biznes chorób pięknie się rozwija. Sprzyja to sprzedawaniu tarmaceutyków, a nie leczeniu.

Sposoby leczenia zakwaszenia

– do najważniejszych należą:

  • Odpowiednie odżywianie.
  • Picie wody zjonizowanej.
  • Ograniczanie używek takich jak: kawa, nikotyna, alkohol.
  • Regularny ruch i ćwiczenia fizyczne.
  • Unikanie stresów.

Właściwe odżywianie jest szczególnie ważne

Każdy człowiek, który chce być zdrowy musi zachować właściwe proporcje pomiędzy ilością pokarmów kwasotwórczych i zasadotwórczych. Te pierwsze nie powinny przekraczać 20%, a te drugie 80%. Jeżeli stwierdziliśmy, że jesteśmy poważnie zakwaszeni, to trzeba zacząć od zmiany dotychczasowej diety na prawie wegetariańską, a mianowicie bez mięsa, wprowadzając do diety więcej pokarmów bogatych w białko roślinne. Jeść mało, dwa lub trzy razy dziennie, o możliwie stałej porze. Najlepiej wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Nie jeść szybko, dobrze przeżuwać, nie dopuszczać do przejedzenia i nie jadać za późno. Nie podjadać między posiłkami. Po uzyskaniu dobrego zdrowia można powoli, ale bez pośpiechu wrócić do normalnego odżywiania (20% i 80%.) W czasie odkwaszania należałoby zrezygnować z używek takich jak: kawa, alkohol i nikotyna. 2. Picie większej ilości dobrej wody (nawet kilka litrów dziennie) Jakość powszechnie dostępnej wody jest nie najlepsza, ale jej brak jest najprawdopodobniej jedną z najważniejszych przyczyn zakwaszenia organizmu i związanych z tym schorzeń. Przy leczeniu poważnych i wieloletnich przypadków zakwaszenia organizmu i małej dostępności wody dobrej jakości wielką pomocą byłoby wykorzystanie wody zjonizowanej o nieco wyższej alkaliczności i używanie jej do czasu wyraźnej poprawy zdrowia (Laucevicius, Wiąckowski, 2010). Bez picia wody zlikwidowanie silnego, wieloletniego zakwaszenia z pewnością będzie bardzo trudne.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
  • Fałszowanie Żywności

    Fałszowanie żywności cz. 1

    Treść artykułu powinna zainteresować konsumentów, którzy na co dzień zaopatrują się w żywn…
  • Aparat tlenowy

    Stacjonarne koncentratory tlenu

    Koncentratory tlenu to niezwykle istotne urządzenia, które zapewniają możliwość wykonywani…
  • Brzoza

    Przyjaciółka brzoza

    Nawiązanie nici przyjaźni i porozumienia pomiędzy człowiekiem a brzozą ponoć skutkuje zmia…
Załaduj więcej Zdrowie i Uroda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Z kraju i ze świata – wiadomości kryminalne

Najciemniej pod latarnią Przyszedł na komisariat złożyć zeznania. Wychodząc, zainteresował…